B2B SaaS Girişimcilik 101

helo!
3 min readJul 14, 2022

SaaS (Software as a Service) yani hizmet olarak yazılım anlamı taşır. B2B SaaS (Business to Business) ise şirketten şirkete SaaS girişimlerine denilmektedir. Bu girişimler daha çok firmanın çeşitli aksiyonları almasında işlev gören bulut tabanlı uygulamalardır. Aynı zamanda yazılım firmalarından hizmet odaklı olmaları ve verilerin saklanış şekli ile ayrılırlar. Örneğin B2B SaaS girişimleri, sosyal medya pazarlamasında Buffer ya da Inbox, iş takibi ve ekip iletişimi için Slack gibi örneklerle desteklenebilir.

Neden bu kadar yükselişte?

Özellikle pandeminin de getirdiği dijitalleşen iş yapış şekillerimizin artışıyla SaaS girişimlerin yükselişi söz konusu. İleriki dönemlerde ise bu girişimlere olan ihtiyacın da giderek artacağı yönünde öngörüler mevcut. Hatta istatistikler, SaaS endüstrisinin küresel maliyetinin 2026'da 55 milyar doları bulacağını göstermekte. B2B SaaS’ın şirketler tarafından tercih edilme sebeplerine birçok örnek verilebilir. Öncelikle iş verimliliğini arttırırken verilerin saklanması, erişilmesinin kolaylığı, maliyetin kullanıma göre belirlenmesi, kullanılan teknolojinin bir ekosisteme dahil etmesi ve dolayısıyla yeni güncellemeler sayesinde birçok öngörülmemiş avantajı da beraberinde getirmesi, çok daha pratik ve güncellenebilmesi kolay olması vb. artıları içinde barındırır. Dezavantajları ise çok daha azdır. Öncelikle internet bağlantısı gerekliliği söz konusudur. Veri güvenliği ve hizmeti kontrol noktasında ise birtakım şüphe ve güvensizliklere yer bırakabilmektedir. Bu noktada iyi bir B2B SaaS girişimi ile çalışmak önem arz eder.

Peki nasıl iyi bir B2B SaaS girişimi oluşturulabilir?

Öncelikle B2B SaaS girişimi için çözüm odaklı satış hatta yaşanan sorunlara müşteri odaklı çözümler getirmesi avantajlıdır. Hedef kitlenin belirlenmesi her iş modelinde olduğu gibi burada da önemlidir. Bu noktada ise farklılıklar olabilir. Kimi kaynaklar müşteri firmanın büyüklüğü ve değeri karşısında doğru orantı kurarken kimi kaynaklar ise hızlı satıştan dolayı küçük ölçekli firmaların satışa daha elverişli olmasından yola çıkıyor. Büyük firmaların değişime direnci sancılı bir satış sürecini gerektirebilir. Ancak yüksek bir sadakate ve karmaşık ihtiyaçlar sayesinde de daha çok hizmet alma potansiyeline sahipler. KOBİ ölçeğindeki firmalarda ise beklentiler belirsiz, finansal kaynaklar ise yetersiz olmasına rağmen erken benimsemekle hızlı satış yapılması, basit ihtiyaçların olması, sayıca çok olmaları gibi birçok avantajdan bahsedilebilir.

Oluşturulan girişim nasıl geliştirilir?

Araştırmalara göre karşılaştırmalar, fiyatlandırma ve demo sayfalara yer vermek, hitap edilen pazarın sorunlu noktalarına odaklanan giriş sayfası vb. aksiyonlar iyi bir SaaS web sitesi için olması beklenendir. Ürün ve iş modeli konseptini test etmek önemlidir. Ürün sınırlarını tanımlamak ve hizmetin tam sürümünü oluşturmadan önce prototiplerle başlamak iyi bir yol olabilir. Satış süresinde ise müşterinin kişiselleştirilmiş çözümlerle karşılaşması, soruların yanıtlanması, demo yazılımların paylaşımı, üst düzey paydaşlarla buluşmak için potansiyel müşteriler ile şirketin satış ekipleri arasında yakın işbirliğini içerir.

Firmaları kazanmak için mevcut şirketlerle ortaklıklar kurma ve yeni müşteri adaylarıyla köprü kurmayı sağlayabilir. Aynı zamanda tasarlanan ürün ve hizmeti ölçeklenebilir ve entegrasyonu kolay şekilde düzenlemek, süreç içindeki sorunlara odaklanarak iyileştirmeler yapmak önemlidir. Bu noktada başlangıçtaki müşteri ağındaki feedbacklere odaklanmak ve müşterilere fiyatlandırma konusunda açık ve net olmak avantajlar sağlar. Ekibin yapılandırılması ve bu ekiplerin koordineli çalışması B2B SaaS girişimleri için kritiktir. Birçok SaaS B2B Şirketi için gelen pazarlama, tüm faaliyetlerinin temel taşı olarak hareket eder. Aynı zamanda satıştan çok pazarlamaya verilen yoğunluk ile yapılan hizmeti örnek olaylarla açıklamak, geri dönüş ve referanslara yer vermek satışta büyük bir artışa zemin hazırlayabilir.

Girişimcinin rolü

Girişimci için önemli olan, başlangıçtaki ürün geliştirmeye verilen ağırlığın hizmet tamamlandıktan sonra ise müşteriye odaklı ve pazardaki gelişmelere atik bir şekilde cevap vererek ürünü güncelleyebilen, ortaklıklar kurabilen bir rolde olması. Dolayısıyla sürekli iyileştirme, iyi bir dinleyici olma başarıyı getirecek şeydir. Çünkü müşteri başarısı, müşteri sürekliliği B2B SaaS için anahtar görevi görür. Aynı zamanda ürün içinde analizin sağlanması müşteri kaybı yaşanmadan iyileştirmeyi sağlayabilir. Pazardaki rekabetin karşısında ayakta kalmak için yeni müşteri edinmek kadar elde tutmak, müşteri sadakat ve değerinin sürdürülmesi gerekir.

Özetle, giderek yükselen B2B SaaS girişimcilik uygulamalarına yönelik birçok stratejiden bahsedilse de teknoloji odaklı bu girişimciliğin net bir yol haritasını çizmek mümkün değil. Bu yazımızda B2B SaaS girişimcisi olmak isteyenler ve bu girişimlerin kurucuları için bir ışık tutmuş olduk. Bu alanda Microsoft SaaS Academy girişimlerin “hizmet olarak yazılım” yolculuğunda Microsoft çalışanlarından, iş ortaklarından ve müşterilerinden gelen en iyi uygulamaları bir araya getirerek hem iş hem de teknik yönleri ele aldığı bir rehber hazırlamış, ilgi duyanlar için yararlı olabilir diye düşündük.

helo! olarak, B2B SaaS girişimleri yatırıma hazırlıyor, ihtiyaç duyduğu destek mekanizmalarını sağlıyor ve yatırımcılar ile buluşturuyoruz. Yatırıma erişmek için tek yapmanız gereken linke tıklamak 👉 https://helo.land/apply/

--

--

helo!

We are a multi-functional platform geared up to empower entrepreneurs, foster businesses, and unite people in the entrepreneurship ecosystem! 🚀