Fintech Girişiminizi Geliştirmek İçin Dikkat Etmeniz Gereken 5 Nokta

helo!
4 min readApr 4, 2022

Finansın bilinmeyen kişi ve işletmelere kaynak alışverişi için altyapı sağlamasıyla başlayan öyküsü günümüzde kişi ve kurumların bilindiği, tahmin edilip ölçülebilen, çok daha güvenli ve ölçeklendirilebilir bir yapıya bürünmesi söz konusu. Aynı zamanda günümüzde kaynakların bile sanal paralara dönüşmesinden bahsediyoruz. Fintech basit web siteleriyle başlayıp bir tıkla ev satmak gibi yeni deneyimler yaratmaya dönüştü. Şimdi ise dijital yerel deneyimlere evrilmiş durumda. Dolayısıyla finans sektörü, müşterilere finansal hizmetlerin sunumunu basitleştirmek, otomatikleştirmek ve iyileştirmek için teknolojinin gücünden yararlanmak durumundadır. Fintech, yani Finans Teknolojileri (Financial technology), ise bu alanı ifade eder.

Yatırımların Yükselişi

Fintech girişimlere yapılan yatırım pandemi sonrasında keskin bir şekilde artış yaşadı. KPMG araştırmasına göre, 2021'de yatırımcılar finansal teknoloji dünyasında faaliyet gösteren yeni girişimlere 200 milyar dolardan fazla yatırım yaptı. En çok yatırım yapılan alanlar ise ödeme hizmetleri, siber güvenlik, insurtech (sigortada fintech) ve sürdürülebilirlik olarak belirlendi. Blockchain teknolojisine ve kripto para birimlerine yapılan yatırımlar, 2020'de 5,4 milyar dolardan geçen yıl 30 milyar doları aşarak en hızlı artışı gösterdi.

Fintech girişimler, geleneksel finans işletmelerinden ayrılır. Öncelikle çözüm getirilen problemin kendi doğasına dair farklılıklar, fiziksel bir varlığa ihtiyaç duymadan geniş bir ölçeklendirme yapılabilmesi, yüksek insan iş gücüne ihtiyacın olmaması gibi sebeplerle maliyetin düşük olması, müşterilerin erişilebilir olması sebebiyle hızlı büyüme avantajından bahsedilebilir.

Fintech Geliştirme Aşamaları

Uygun bir kurucu ekip oluşturulduktan sonraki adım, fikri bir prototip ürün veya hizmete dönüştürmektir. Bu prototip tipik olarak, kurucuların sahip olduğu vizyonu gerçeğe dönüştüren ve yeni ürünün sorunu farklı bir şekilde nasıl çözeceğini göstermeye ve görselleştirmeye çalışan çok temel bir versiyondur. Bu aşamada fikir, genellikle çevre ve melek/tohum yatırımcıları tarafından finanse edilir ve bir başlangıç ​​yatırımını içerebilir.

Piyasada kabul edilebilirlik açısından test edilebilen işlevsel ve sağlam bir örnek için toplanan parayı kullanır. Bu, girişim için önemli bir adımdır ve müşteri geri bildirimlerini kullanarak ürünü doğru hale getirmek için özellikleri dönüştürmek gerekebilir.

Bu aşamada, girişimin geçerli bir fikir ile müşteri oluşturmak için şimdi piyasaya sürülmesi gereken başarılı bir MVP’si olur. İşi büyütmenin, sağlam bir organizasyon yapısı kurmanın, daha büyük ekipleri işe almanın ve resmi yapılar inşa etmenin zamanı gelir. Buradan itibaren, birden fazla finansmanına yol açacak ve işlevlerin, coğrafyaların, ekip boyutlarının hızlı bir şekilde büyümesini ve hatta tüm ekosistemdeki rakiplerin veya sinerjik şirketlerin potansiyel satın alınmasını sağlayacak hızlı bir büyüme aşamasıdır. Bu, şirketin hızlı büyüme yolu daha öngörülebilir bir büyüme yoluna sabitlenene kadar devam edecek ve bu da nihayetinde şirketin bir halka arz başlatmasına ve kalan tüm yatırımcılar için bir başarılı bir çıkışa yol açacaktır.

Yatırımcılar Fintech Girişimleri Nasıl Değerlenir?

Fintech şirketleri genellikle belirli bir pazar nişi içinde çalışır. Şirketin belirli bir niş içindeki performansı, değerini belirlemek için zorunludur. Pazar analizi, pazar büyüklüğü, potansiyel pazar gibi faktörleri içeren bu değerleme için dinamikler kritik öneme sahiptir. Mevcut büyüme beklentileri ve diğer ilgili metriklerin yanı sıra, şirketlerin mutlak değeri göz önünde bulundurmalıdır.

Bir Fintech şirketine değer biçmek için bir diğer önemli husus, düzenleyici ve uyumluluk ortamıdır. Bankalar gibi finansal hizmetlerde yoğun bir şekilde düzen vardır. Bu nedenle kuralları ve düzenlemeleri anlamak zordur, ancak oldukça etkilidir. Fintech şirketleri genellikle inovasyonun ön saflarında yer alır, bu nedenle kurallar hala şekillenmekte.

Son olarak, düzenlemenin istikrarı da bir şirketin değerlemesini etkiler, düzenleyici ortamın bir duruma yardımcı olup olmadığını veya engel olup olmadığını anlamak önemlidir. Fintech şirketinin büyümesi, doğru bir değerleme sağlamanın anahtarıdır.

Bir Fintech girişimi için değer taşıyan beş unsurdan bahsedilebilir:

  1. Takım

Erken aşamalarda, ekip teknolojiyi, markayı ve gelişen müşteri tabanını anlamak için kilit noktadadır. Ancak, iş ölçeklendikçe, bireysel ekip üyelerinin göreli değeri azalır.

Büyüyen şirketlerde değer, güçlü bir yönetim grubundan gelir. Bu önemlidir, çünkü tek bir kişiye fazla odaklanmış hisseden işletmeler yatırımcıları itebilir. Bir CEO’nun ruh haline, performansına ve hatta sağlığına bağımlı olmak, yatırımcının gözünde bir risk faktörü oluşturabilir.

2. Gelir Yaratma

Bazı şirketler, ürünlerinden para kazanma yoluyla fazla bir şey yapmadan halka arza gidebilirler ancak bu yalnızca aşırı durumlarda olur. Yatırımcıların, işe yaradığı kanıtlanmış net bir gelir yaratma modeli görmeleri gerekir. Gelir yaratmaya başlamış girişimler yatırımcı gözünde “pazarda tutunabilecek ve büyüme potansiyeli yüksek” olarak değerlendirilebilir.

3. Müşteri Kitlesi

Büyük bir müşteri tabanı oluşturmak gelir üretimi için net bir görüş alanı sağladığı için bir şirkete önemli değer katabilir. Hızla büyüyen, destekleyici müşteri tabanı çok önemli. Büyük bir hayran kitlesini heyecanlandırabilen ve yönetebilen bir şirket, bir yatırımcı için çekici bir olasılıktır.

4. Büyüme Potansiyeli

Bir Fintech işinde önemli bir değer noktası, işletme maliyetlerinde minimum artışla önemli büyüme potansiyelidir. Bir şirket, müşteri bazında net kar elde edebilir ve ardından yüz binlerce potansiyel müşteriye sahip olduğunu gösterirse, o zaman şirket ciddi bir değerlemeye ulaşabilir.

5. Teknoloji

İşin temelini oluşturan teknoloji, değerine önemli ölçüde katkıda bulunabilir. Bir yatırımcı rekabet tehdidini arayacaktır ve tescilli teknoloji, potansiyel yeni rakipler için girişte önemli bir engel olabilir. Şirketin teknolojisinin tamamı dış kaynaklıysa daha derin ceplere sahip olabilecek taklitçi rakiplere karşı daha savunmasız olacaktır.

Değer yaratmak isteyen herhangi bir Fintech girişimcisi için net bir gelir yaratma modeline sahip olduğundan ve ölçeklendirirken satın alma maliyetlerini ve işletme maliyetlerini düşük tutabileceğinden emin olmak önem taşır.

helo! olarak, fikir aşamasından exit’a kadar girişimcilerin yol arkadaşı oluyor ve girişimlerin ihtiyaçlarına yönelik destek mekanizmaları oluşturuyoruz. Siz de girişiminizi hayata geçirirken girişimcilere sağladığımız destek mekanizmalarından faydalanmak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz 👉 https://helo.land/apply/

--

--

helo!

We are a multi-functional platform geared up to empower entrepreneurs, foster businesses, and unite people in the entrepreneurship ecosystem! 🚀