Girişimci Korkuları 1: Nakit Sıkıntısı

helo!
2 min readJul 28, 2022

--

Zaman ve para, hepimiz için sınırlı ve doğru yerlerde kullanılmadığında büyük zararlar verebilecek iki kaynak. İş dünyasının rekabet dolu atmosferinde de bu değişmiyor çünkü bir şirketin piyasadaki gücünün artması, bu kaynakların verimli değerlendirilmesi ile mümkün.

Girişimci Korkuları 1: Nakit Sıkıntısı

CB Insights’ın 2018’den beri başarısız olmuş 111 girişimi referans alarak yaptığı araştırmaya göre, girişimleri başarısızlığa sürükleyen ilk nedenlerden birisi, girişimlerin %38’i gibi oldukça geniş bir kitleyi etkileyen nakit problemleri. Peki, bir girişimin nakiti neden tükenebilir?

Sermaye Dengesi

Girişimlerin birçoğu, hali hazırdaki sermayelerinin büyük bir kısmını ürün geliştirme için harcıyor ve temel satış-pazarlama faaliyetlerini arka planda bırakıyor. Bu nedenle girişimler, doğru satış-pazarlama faaliyetlerine harcanacak sermayenin pozitif getirilerinden faydalanamıyor ve birçok girişim, piyasaya girdikten hemen sonra rekabete bile uyum sağlayamadan eleniyor. Bu durumda sürdürülebilirliği hedefleyen bir girişimin, satış-pazarlama ve ürün geliştirme faaliyetlerine ayıracağı sermayeleri dengelemeden piyasada tutunması oldukça güç, yani başarılı bir girişim için etkin bir sermaye planı şart.

Örneğin; 50 yılı aşkın süredir piyasada olan kadın giyim markası Vanity, değişen dünyaya uyum sağlayamaması üzerine iflas etti ve bütün mağazalarını kapattı. Vanity ile birlikte birçok marka, piyasadaki online perakendeciler ile rekabet edemediği için faaliyetlerine son verdi. Giyim ürünleri ile bilinen ünlü perakende mağazası Target bile iflasın eşiğindeydi. Bunun üzerine Target, markayı tamamen yeniledi ve pazarlama kanallarına büyük yatırımlar yaptı. Bu politikalar ile birlikte Target, piyasaya güçlü bir geri dönüş yaptı.

İyi Bir Finansman Yönetimi İle Zirve Mümkün

İyi bir finansman yönetimi ile zirve mümkün!

Piyasada yeni var olan girişimlerin küçük sermayeleri olsa dahi, ayakta kalabilmek ve kendilerini çevirebilmek için tutumlu bir politika izlemesi, piyasada tutunabilmek için önemli bir etken. Bu da en başta iyi tahlil edilen bir nakit yönetimi ile mümkün. Tedarikçiler ile kurulan iyi ilişkiler, pazarlık becerisi, borçların ve vadelerinin iyi yönetilmesi gibi unsurlar ile nakitin daha idareli kullanılması, girişimleri daha sürdürülebilir hale getirebilir.

Örneğin; Amazon, birçok kaynakta ‘tutumlu bir şirket’ olarak geçer. Amazon’u bu noktaya ulaştıran en önemli özelliklerden biri, iyi bir finans yönetimidir. Nakit yönetimi konusunda oldukça sıkı bir politika uygulayan Amazon, bugün dünyanın en değerli şirketlerinden biri konumunda.

Sonuç olarak, girişimlerin başarısı sadece parlak fikirler ve yaratıcı iş planlarıyla ölçülmez. Bunları iyi bir sermaye yönetimiyle desteklemezlerse sürdürülebilir bir iş modeli oluşturamazlar ve iflasla karşı karşıya gelirler. Bu sebeple nakit akışı ve sermaye yönetiminin bir girişimde ön planda olması gerekir.

Girişimlerin nakite ihtiyaç duyduğu anlarda yatırımcılar girişimlerin en büyük kurtarıcılarından birisi oluyor. Yatırıma hazırlık ve yatırımcıya erişim süreçlerinde helo!’nun desteğini alarak yatırım turunuzu kapatabilmek için tek yapmanız gereken hey@helo.land’e mail atmak!

--

--

helo!
helo!

Written by helo!

We are a multi-functional platform geared up to empower entrepreneurs, foster businesses, and unite people in the entrepreneurship ecosystem! 🚀

No responses yet