Girişimci Korkuları 2: Rekabette Geri Kalma

helo!
3 min readAug 31, 2022

Girişimcilerin başarıya giden yolda yaşadığı problemleri ele aldığımız blog serimizin ikicisinde rekabet konusunu ele alıyoruz. Başlamadan önce, henüz okumadıysanız serinin ilk blogu olan Girişimci Korkuları 1: Nakit Sıkıntısı’na da göz atabilirsiniz.

Müşterilerinize hitap eden, mümkün olan en iyi ürünü oluşturmak, rekabete karşı en iyi savunmadır.

Girişimciler, günümüzde yoğun bir rekabet ortamında mücadele eder. Küreselleşen piyasalar rekabetin ve dolayısıyla kalitenin artmasına neden olmuştur. Bir startup olarak, piyasanın rekabetçi doğası sizin için iyi bir şey gibi görünmeyebilir, ancak bu duruma tek bir bakış açısı ile yaklaşılmamalıdır. Piyasadaki rekabet, yenilikçi düşünceleri canlandırarak girişimcileri azimli olmaya iter.

Bu noktada yapılan en yaygın hatalardan biri, girişimcilerin piyasayı anlamak ve mevcut rakiplerini tanımak için yeterince zaman harcamamasıdır.

Bir girişimi piyasaya sürmeden önce kapsamlı bir pazar araştırması yapmak, girişimlerin piyasada tutunabilmesi için oldukça önemlidir. Kurucu ekip, pazarı etraflıca inceleyerek girişimin yararlanabileceği fırsatları belirlemelidir ancak sadece piyasanın ihtiyaçlarını belirlemek de bir noktada yeterli değildir. Araştırmanın büyük bir kısmı rekabeti anlamak üzerine şekillendirilmelidir.

“Bu iş üzerinde başka kim çalışıyor? Küçük girişimler mi yoksa büyük şirketler mi? Ne zamandan beri piyasa içerisindeler? Başarılılar mı? Başarısızlarsa sebebi nedir? Kullanıcılarına hangi özellikleri sunuyorlar?” gibi sorular cevaplandırılmalıdır. Kurucular bu kısmı yeterince önemsemese de bu kısım başarılı bir şirket kurmanın kritik parçalarından birisidir.

Örneğin evcil hayvanlar için fırsat sitesi olarak tanımlanabilecek Petofoni, başta köpek ve kedi olmak üzere birçok evcil hayvan için kuaför, pansiyon hizmetler, eğitim gibi hizmet alternatifleri sunuyordu. Evcil hayvanlara yönelik çok sayıda e-ticaret sitesi vardı ve Petofoni kendini rakiplerinden ayıracak farkı yaratmadan pazara girmişti. Dolayısıyla ayakta kalamadı ve birkaç ay sonra kapandı.

Mevcut ve potansiyel rakiplerinizi incelemek, nihayetinde sizi temel bazı sorulara yönlendirir.

  • Siz hangi alanda farklılaşıyorsunuz?
  • Neden ve nasıl farklısınız?
  • Bu fark sizin kazanmanız için yeterli mi?

Müşterilerinize hitap eden, mümkün olan en iyi ürünü oluşturmaya odaklanmak, rekabete karşı en iyi savunmadır.

Rekabetle ilgili günlük haberleri okumak yerine, düzenli aralıklarla hem rakiplerinizin haberlerini hem de daha da önemlisi ürünlerini gözden geçirin. Bu şekilde, rakiplerinizi günlük olarak takip etmenin getirdiği stresi yaşamadan neler olup bittiğini takip edebilirsiniz.

Bir pazarda rakiplerinizin avantajlarını ve dezavantajlarını doğru analiz edebilmek, rakibinizden sizi ayıran farklı bir özelliğiniz olmasa bile o alanda yer edinmenizi sağlayacaktır.

Örneğin Metrekare.com, gayrimenkul pazarındaki boşluktan yola çıkarak kuruldu ve sektöre teknoloji ağırlıklı bir yaklaşım getirdi, ancak Sahibinden.com bu sektörde çok güçlü bir trafiğe sahipti. Bu güce erişemeyen Metrekare.com, pazarda başarılı olamadı.

Globalleşen dünyada girişimler büyük bir hız kazanmış durumdadır. Bu rekabet ortamında güçlü adımlarla ilerlemek için girişimini başlatmaya hazır kurucuların öncelikle piyasayı çok titiz bir şekilde araştırması gerekir. Girişimcinin atılmak istediği kolda rakiplerin kimler olduğu ve neler yaptıkları iyi bir şekilde tahlil edilmelidir. Kendi yollarını çizerken rakiplerinden ne şekilde ayrılacaklarına ve onları neyin farklı kılacağına odaklanmaları, vizyonlarını bu şekilde geliştirmeleri gerekmektedir. Bu farklılaşmanın onları rakiplerinin bir ya da birkaç adım önüne taşıyıp taşımayacağına karar vermek ise yine girişimcilere düşmektedir.

Rekabet piyasası her ne kadar zor ve acımasız görünse de bu adımlar girişimcileri kendini farklılaştırmaya ve geliştirmeye iter. Rekabetin yarattığı bu durumu kendi yararlarına kullanmak da yine girişimcilerin tasarrufudur.

Etkili bir rakip araştırması ile yola koyulan girişimler hızlı bir şekilde büyüme göstererek başarı yolculuğunu sürdürüyor. Bu noktada hızlı büyümeyi daha iyi bir noktaya getirmek için yatırım almak girişimciler için iyi bir alternatif olabilir. Yatırım turunuza helo!’nun desteği ile hazırlanarak hızlı bir şekilde yatırım turunuzu kapatmak için tek yapmanız gereken hey@helo.land’e mail atmak.

--

--

helo!

We are a multi-functional platform geared up to empower entrepreneurs, foster businesses, and unite people in the entrepreneurship ecosystem! 🚀