Girişimler için Yatırım Sunumu Hazırlama Rehberi: Winning Pitch Deck

helo!
5 min readApr 21, 2022

Diyelim ki üzerine çalıştığınız bir girişiminiz var, bu girişimin ihtiyacı olan finansman için de yatırımcılarla iletişime geçmeniz, girişiminizi tanıtmanız gerekecektir. Bu noktada pitch deck, yani yatırım sunumları, devreye girer. Girişiminizin ilgi çekmesi ve iyi bir yatırım alabilmeniz için basit ve etkili bir sunuma ihtiyacınız var demektir. Sunumu oluşturmadan önce ise henüz iletişimde olmadığınız yatırımcılarla ilk teması kurmak için e-posta ile sıcak bir giriş yapmak, basit bir sunumla girişiminizi tanıtmak gerekecektir. Burada dikkati çekmek, bir toplantı organizasyonu sağlamak önemlidir. Dikkatin odaklandığı 2–4 slaytınız var. Onları akıllıca kullanmanız ve genel olarak, sunumunuzu yaklaşık 12–15 slaytta tutmanız yatırımcının odağını kaybetmemek adına önemli olacaktır.

Girişimler için Yatırım Sunumu Hazırlama Rehberi: Winning Pitch Deck

Bir sunum oluştururken ilk slaytın sade ve basit olması için girişiminizin adı, girişiminizi 1 cümle ile anlatabileceğiniz one-liner dediğimiz kısa açıklamasına yer vermek yeterlidir yer vermek yeterlidir. Aynı zamanda her slaytınızda en fazla üç bilgi bölümü olmasının daha başarılı bir sunum düzeni oluşturmanızı sağlayacağını unutmayın. Bunun en güzel örneklerinden birisi olan AirBnB yatırımcı sunumunu incelemenizi sizlere tavsiye edebiliriz.

Yatırımcı Sunumunda Hangi Slaytlara Yer Verilmeli?

Sunumunuzda genel olarak yer vermeniz gereken ana başlıkları aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz.

Problem

Girişiminizin bir probleme yönelmiş olması ve bu problemin çözümünde yer alması önemlidir. Çözümünüzü iletmeden önce sorunu iyi anlatmak kritiktir. Bu noktada problemi tüm yönleriyle basit bir şekilde karşı tarafın algılamasını sağlamanız gerekir.

Çözüm

Bu slaytta odaklandığınız probleme nasıl bir çözüm ürettiğinizi açıklamanız gerekir. Sunumunuzun bu kısmı için aşağıdaki sorulara odaklanabilirsiniz.

  • Müşteriler ürünü nasıl kullanabilir?
  • Belirtilen problemi nasıl çözebilirsiniz?
  • Alandaki alternatif çözümler nelerdir?

Pazar

Bu slaytta çözüm ürettiğiniz sorunun bulunduğu pazar hakkında bilgi vermeniz gerekir. Sunumunuzun bu kısmı için aşağıdaki sorulara odaklanmanız yatırımcının gözünde ne kadarlık bir fırsat ile karşı karşıya olduğunu canlandıracaktır.

  • Toplam pazar büyüklüğü nedir? Pazarın önümüzdeki dönemlerde nasıl bir büyüme göstermesi bekleniyor?
  • Hedeflenen pazar ne kadar? Girişiminizi bu pazarda nasıl konumlandırıyorsunuz?
  • Rakiplerinizden farklılaştığınız nokta, sizi farklı kılan ve size rekabet avantajı sağlayan yönleriniz neler?

Hedeflediğiniz pazar fırsatını doğrulamak ve oradaki büyümeyi, eğilimleri ve engelleri anlamak son derece önemlidir. Bu slaytın amacı, yatırımcıya bir girişimin müşteriye ulaşma noktasında zorlanma ihtimali olduğunu fakat bunu hedef pazara nasıl ulaşacağını ve hangi satış kanallarını kullanmayı planladığınızı net bir şekilde göstererek ürünü öne çıkarmaktır.

İş Modeli

İş modelinizi eksiksiz anlatmanız kritik. Alışılmıştan uzak bir iş modelini ayrıntılarıyla ele alıp pazara giriş stratejinizle birlikte mi yatırımcıyı ikna edeceksiniz yoksa ürününüzün öne çıkan özelliklerinin üstünde durarak iş modelini daha basit bir anlatımla mı aktaracaksınız? Seçim sizin. Ancak bize sorarsanız, iki türlü yatırım sunumunu da hazırlayıp elinizin altında tutmanızda fayda var. Biri mail yoluyla yatırımcılarla paylaşılacak olan daha detaylı ve daha fazla yazının olduğu bir sunum. Diğeri ise yatırımcılarla direkt temas halinde iken online ya da fizikselde sunum yapacağınız görsellerin ve key wordlerin yoğun kullanıldığı bir sunum.

Ancak sunumunuzun bu slaytında temelde aşağıdaki sorulara değinebilirsiniz.

  • Nasıl para kazanıyorsunuz?
  • Gelir kanallarınız neler?
  • Fiyatlandırmayı daha büyük pazarlara nasıl entegre edeceksiniz?

Bu bilgiler yatırımcının fikrini değiştirebilecek önemdedir. Genel bir kural olarak iş modeli ne kadar karmaşıksa, başarılı olma olasılığı o kadar düşüktür. Ve çoğu iyi girişim en azından başlangıç ​​aşamasında, yalnızca tek iş modeline sahiptir.

Ürün ve Kullanım

Mutlaka olması gereken bir slayt olmasa da geliştirdiğiniz ürünün yatırımcı tarafından anlaşılmasının zor olacağını düşünüyorsanız 1 slaytta iş modelinizi açıkladıktan sonra somut olarak ürün veya servisinizin nasıl çalıştığını göstermenizde var. Burada ürünün hızlı ve temel demosunu vermek yatırımcıların zihninde girişiminize dair soru işaretlerinin cevaplanmasına yardımcı olur.

Büyüme Metrikleri

Yatırımcıların ilk içgüdüleri, şirketinizin iyi bir yatırım fırsatı olup olmadığını değerlendirmektir. Sunumunuzun bu kısmı şirketinizin ne kadar ilerlediğini ya da ilerleyeceğini gösteren verilere sahip olacağından potansiyelinizi en iyi şekilde anlatmak için aşağıdaki sorulara odaklanabilirsiniz.

  • Mevcut kullanıcı/müşteri sayıları nelerdir?
  • Ne kadar gelir elde ediyorsunuz (aylık/yıllık)?
  • Kurulduğu yıldan itibaren MoM büyüme oranı kaç?
  • Şirketin şu an takip ettiği en önemli KPI’lar hangileri?
  • Önemli ortaklıklarınız veya işbirlikleriniz var mı?

Bu bölümde özellikle KPI’ların mevcut durumu ve runway sonunda gelmek istediğiniz noktayı içeren projeksiyonların karşılaştırmasını içeren basit bir tablo faydanıza olacaktır.

Ekip

Kötü bir fikri yetenekli ve ortak bir tutkusu olan ekip ile geliştirerek en üst seviyelere getirirsiniz ancak mükemmel bir fikri kötü bir ekiple zirveye çıkaramazsınız. Ekibinizi, rollerinizi ve geçmiş deneyimlerinizi tanıtmalı ve iyi bir ekip olduğunuzu yatırımcılara açıklamalısınız. Dikkat! Burada amaç hayat hikayesi anlatmak değil, her bir üyenin tutkusunun ve bu iş için doğru kişi olduğunun kısaca altını çizmek. Ekipteki bireylerin görevleri, becerileri, kurucu ortaklarla geçmişteki işler gibi bilgilere yer verebilirsiniz.

Vizyon ve Değer Önerisi

İnsanlar ürününüze sunduğunuz değere oranla para öder. Peki ürününüzü hem tüketiciler hem de yatırımcılar için değerli kılan nedir? Vizyonunuzu ve değer önerinizi açıklamak ve bunları nasıl hayata geçireceğinizi ifade etmek bu slayt için iyi bir seçim olabilir.

Planlanan Büyüme ve Gelişme

Yatırımcılara gelecek projeksiyonlarınızı düşündüğünüzü oraya nasıl varmayı planladığınızı göstermeniz önemlidir. Bu bölümü slaytın sonlarına doğru gerekise “Appendix” dediğimiz ek bilgilerin olduğu alana alabiliriz. Unutmayın önceliğiniz mevcut durumu yatırımcılara net bir şekilde aktarmak. Bu slaytta aşağıdaki sorulara yanıt niteliğinde olabilecek gelecek planlarınızdan bahsedebilirsiniz.

  • Nerelerde büyüme göstereceğinize dair yol haritanızda neler var?
  • Yeni gelir/satış kanallar düşünüyor musunuz?
  • Hangi pazarlara nasıl bir strateji izleyerek açılacak ve işinizi büyüteceksiniz?

Fon İhtiyacı

Parayı ne için kullanmak istediğinizi açıklamanız faydalı olabilir. Bu nakit, girişiminizin bir sonraki dönüm noktasına ulaşmak için ölçeklendirme anlamında önemlidir. Şimdiye kadar, yatırımcılar şirketinizin neden iyi bir yatırım fırsatı olduğunu anlamalı ve bunu gerçekleştirmek için ne kadar sermayeye ihtiyacınız olduğunu merak etmiş olmalıdır. Bu slaytta ise aşağıdaki sorulara odaklanabilirsiniz.

  • İş modelinizin daha fazla doğrulanması için ne kadar sermayeye ihtiyacınız var?
  • Sermaye dağılımı nasıl olacak?
  • Alacağınız yatırımı neye harcayacaksınız?
  • Alacağınız yatırım şirketinize ne kadarlık bir nefes kazandıracak?

Yatırımcı Sunumunuza Ekleyebileceğiniz Diğer Alternatif Başlıklar

Yukarıda detaylandırılan başlıklar ile başarılı bir yatırımcı sunumu hazırlayabilirsiniz. Ancak, girişiminizi öne çıkaracak farklı konular varsa diğer alternatif başlıklara da yer verebilirsiniz. Örneğin; partnerlikler girişiminizin büyüme yolculuğunda önemli bir kilit noktası ise bir slaytınızda partnerliklerinizden bahsedebilirsiniz. Veya başarılı bir exit stratejisi oluşturduysanız yatırımcıların girişiminize yatırım yaptıklarında yatırımlarından nasıl geri dönüş alabileceğini bilmesi sizin için faydalı olabilir. Özetle, rakiplerinizden veya diğer girişimlerden öne çıktığınız ve sizi güçlü kılan hangi alan varsa o olanı vurgulayabilirsiniz.

Yatırım sunumu oluşturmanız, bu sunumu doğru yatırımcılara ulaştırmanız zor olabilir. Yatırımcılar, fon arayan girişimcilerle sıkça karşılaşır. Zamanlarını korumak zorundalardır dolayısıyla basit ve etkili bir sunum, dikkat çekmeniz için tek şans olabilir. Yukarıda değindiğimiz temalara sunumunuzda yer vermeniz umarız size yardımcı olur. Ayrıca, verdiğimiz sıralamaya uymanız gerekmediğini de size hatırlatmak isteriz. Her girişimin kendine özgü rekabet avantajı vardır ve içinde bulunduğu aşamaya göre farklılık gösterir. Unutmayın, önemli olan girişiminizi nasıl etkili bir şekilde anlattığınızdır.

Yatırım sunumuzunu hazırladınız. Sırada yatırımcılar ile bir araya gelerek yatırım turunuzu tamamlak kalıyor. helo! olarak, girişimcilerin yatırıma hazırlık ve yatırımcı ile buluşma süreçlerinde girişimcilerin yol arkadaşı oluyor ve iş ağımızda bulunan 150’den fazla yatırımcı ile girişimleri tek bir noktada buluşturuyoruz. Yatırım süreçlerinizde destek almak için 👉 https://helo.land/apply/

Şevval Koçak

helo! Portfolio Management Lead

--

--

helo!

We are a multi-functional platform geared up to empower entrepreneurs, foster businesses, and unite people in the entrepreneurship ecosystem! 🚀