21. yüzyılın sunduğu teknolojik imkanlar ve bunları hızlandıran tüketim alışkanlığıyla birlikte çoğu hizmetin dijitale taşındığını ve taşınma süreçlerini görüyoruz. Değişen dünya ile ihtiyaçlarımız ve üretimleri de analog formlardan dijitale dönüşmeye başladı. Dijitalleşme sayesinde aklımıza bile gelmeyen hizmetleri artık online şekilde alabiliyoruz. Globalde başlayan ve hızla devam eden, dijitalleşmeyi amaç edinmiş girişimlerin çok başarılı örnekleri Türkiye’de de artarak devam ediyor. Sizler için dijitalleşen başarılı girişimleri blogumuzda derledik.
Servislet
Otomotiv sektöründe yer alan servis noktaları ile yedek parça markalarının dijital dönüşümüne hizmet eden Servislet Gökmen Bolayır, Deniz Özcan, Cevdet Ertürk ve Merthan Kuzeyli tarafından kuruldu. Servis sağlayıcılar ve yedek parça markaları, Servislet platformu sayesinde tüm bayilerini “online” hizmet ve ürün satışına entegre ediyor. Normal şartlar altında fiziksel efor gerektiren bu hizmet ise dijitale dökülmüş oluyor.
Fatura kesmeye başlamalarının 6. ayında Kereitsu Forum Türkiye’den ilk yatırımını alan Servislet, ilk yatırımından 3.5 ay sonra 2. yatırımını aldı. Son 1 yılda 3 yatırım turu ile birlikte değerlemesini 130 katına çıkardı.
Omnicourse
“Spotify of eLearning” önermesi ile ortaya çıkan Omnicourse, bir sesli eğitim uygulaması. Kendini geliştirmek isteyen insanlar aylık bir abonelik ücreti ile platformdaki tüm eğitimlere erişebiliyor.
Geçtiğimiz aylarda Angel Effect’ten aldığı yatırım ile değerlemesini 1 milyon dolara çıkaran Omnicourse, Aralık ayında ise platformun kurucu ortaklarından ve üye ağından yeni bir yatırım daha aldı.
Omnicourse kurucu ortağı İsmail Orhan Postalcıoğlu, helo!’ya sizler için düşüncelerini paylaştı. 👇
“En başta Omnicourse’un kendisi tabii dijital için yeni bir fikirden yola çıkıyor ama vizyon açısından yeniliğimiz bence bunun ötesinde: Her ne kadar ürünümüz e-learning pazarının parçası gibi görünse de, biz işin hiçbir aşamasında bu pazarın alışkanlıklarını takip etmeye çalışmıyoruz. E-learning’in çok dışındaki dijital işlerden beslenebiliyoruz. Bu mesela Spotify’ın ana sayfa tasarımı da olabilir, TikTok’un diğer mecralardan trafik çekme yeteneği de, markaların SEO kullanma yöntemleri de. Bunu farklı DNA’ları birleştirme teknolojisi gibi düşünebilirsiniz. Bunun girişim ekosistemi için doğru bir vizyon olduğuna inanıyoruz ve bizi gelecekte ayrıştıracak noktalardan biri de bu.”
Wiser Media
Wiser, yeni nesil medyaya soluk getirerek, kullanıcıya kendi tabiriyle “Entelektüel Pinterest” ortamı sunuyor. Wiser’da yayıncılar ve içerik üreticileri, kendileri için yeni bir ekonomi oluşturabiliyor.
Wiser Media, kurucusu Emre Çubukçu, helo!’ya düşüncelerini aktardı.👇
‘’İçerik sayısındaki ve kalitesi büyük yükseliş, kürasyonun en az içerik kadar önemli olmasını da beraberinde getirecek. Spotify’da çok dinlenen playlistlere girmenin genç sanatçıların hayatını değiştirdiğini düşünürsek, aslında gelecekten falan değil baya baya bugünden bahsediyoruz. İçerik, sevdiğiniz bir şarkı. Kürasyon, arkadaşınızın sizin için oluşturduğu playlist. Ve bu playlist sadece 3 dakikalık bir tecrübeyi 30 dakikaya çıkarmıyor, aynı zamanda bu arkadaşınızla aranızda özel bir bağ kurmanızı da sağlıyor. Aynı prensip, podcastler, videolar, makaleler ve kitaplar için de geçerli. Blogger’lar, vloggerlar, podcaster gibi sıfatların yanında belli medya kişiliklerini de küratör olarak anmaya başlayacağız. Bu kişiler yarattıkları etkileşimle güncel medyanın yeni influencer’ları olacak.’’
Bugbounter
Yerli girişim Bugbounter siber güvenlik hizmetleri sunuyor. Sundukları ödül avcılığı programları (bug bounty) ile kurumlar, şirketin bünyesindeki yüzlerce güvenilir siber güvenlik test uzmanı arasından isterlerse seçim yapıp ve birkaç gün içinde kapsam oluşturabilirler.
2022 yılının ilk ayında aldığı yatırım ile 6 yeni yatırımcının katıldığı yatırım turunu 15 günden kısa sürede tamamlayan Bugbounter 5,7 milyon dolar değerlemeye ulaştı
Komünite
Fatih Güner tarafından hayata geçirilen Komünite, spesifik bir uzmanlığa sahip olan kişilere ürün geliştirme topluluğu sunuyor. Tasarımcılar, eğitmenler, geliştiriciler ve birçok meslek grubundan insanı bir araya getiren Komünite, bu kişilerin birbirleriyle iletişim halinde olmasına ve birbirlerinin bilgi birikimlerinden yararlanmalarına olanak sağlıyor, yaratıcı sektörlerde üretim yapan kişilerin deneyimlerini birbirine aktarmasına olanak sağlıyor. Fiziksel ve sektörleşmiş topluluk yapısını da dijitale evrimleştirerek bu noktaya getirmiş oluyor.
Nisan ayında hayata geçirilen ve Türkiye’yi mikro fonlama ile tanıştıran yerli girişim Komünite, Türk mikro girişimcilere ve yaratıcı profesyonellere fon aktarmak ve ekibini büyütmek üzere, geniş bir yatırımcı grubundan 800 bin dolar değerleme ile 140 bin dolar yatırım aldığını duyurdu.
helo! olarak girişimlerin dijital dönüşüm yolculuklarını destekliyor ve bu yolda olmaktan en az onlar kadar heyecan duyuyoruz. Bizleri sosyal medya adreslerimizden takip etmeyi unutmayın!