Nakit Krizi Hangi Stratejiler ile Atlatılabilir?

helo!
3 min readAug 18, 2022

Business Insider’ın yaptığı araştırmaya göre, işletmelerin %82’si, yetersiz nakit akışından dolayı faaliyetlerini sonlandırmak zorunda kalıyor.

Şirketlerin %82’si, yetersiz nakit akışından dolayı faaliyetlerini sonlandırmak zorunda kalıyor.

Nakit Krizi Durumunda İzlenecek 7 Adım

Şirketlerin elde ettikleri gelirin, şirket masraflarını karşılayamaması üzerine nakit sorunları ortaya çıkıyor ve faaliyetler sürdürülemez hale geliyor. Bu gibi durumlarda önceden hazırlanan yol haritalarının izlenmesi ile kriz anında hızlıca harekete geçilmesi, şirketin varlığını sürdürebilmesi açısından hayati bir önem taşıyor. Gelin bu yol haritaları hazırlanırken öncelikle hangi unsurlar göz önünde bulundurulmalı, gözden geçirelim. 👇

  1. İş planınızı, kar marjını arttırmak üzerine şekillendirin.

Eğer bir nakit krizi ile karşı karşıya iseniz, ilk adımda iş planınızı ve harcamalarınızı gözden geçirmeli ve sizi bu krize sürükleyen sebepleri detaylıca tahlil etmelisiniz. İş planınızı gelir değil, kar odaklı yönetmelisiniz. Yeniden benzeri bir nakit krizi durumu yaşamamak için hangi önlemlerin alınması gerektiğine karar vermeli, geleceğe yönelik planlamalar yapmalısınız.

2. Alacaklarınız için aceleci olun.

Kriz anındaki bir işletme için her kuruş ayrı değerlidir. Nakit krizinin yaşandığı durumlarda, krizin olumsuz etkilerini en aza indirmek için işletmenize akan nakiti bir an önce hızlandırmanız gerekir. Çeşitli yöntemler ile işletmenizin nakit akışını hızlandırmayı deneyebilirsiniz.

Örneğin; elektrikli araç markası Tesla, nakit krizi ile karşı karşıya kaldığı dönemde, henüz üretilmemiş olan arabalarını ön satışa çıkarmaya karar verdi. Şirketin ön siparişlerinden elde ettiği gelir sayesinde, markanın nakit akışı hızlandı ve böylece kriz atlatıldı.

Nakit akışını hızlandırmak için bazı yöntemler mevcut. Diyelim ki bir müşteriniz sizden bir ürün veya hizmet satın aldı. Bu işlemin ödemesini tek seferde almak yerine, ödemenin bir kısmını daha önceden talep ederek şirket finansını canlandırın.

Kesilen faturaları, müşterilerinize her ayın belli bir günü göndermek yerine, haftada bir veya iki haftada bir şeklinde gönderebilirsiniz. Faturaları daha erken ve daha sık bir şekilde göndermeniz, müşterilerinize kendinizi unutturmamanızı ve ödemeleri daha hızlı bir şekilde almanızı sağlayacaktır.

Müşterilerinizin çevrimiçi yaptıkları ödemeleri, kolaylıkla ve zaman kaybetmeden yaptıklarından emin olun. Eğer bu durum hakkında şüpheleriniz varsa, bir an önce ödeme yöntemlerinizi çeşitlendirmeli ve müşterileriniz için en pratik ödeme yöntemlerini bir araya getirmelisiniz. Sorunsuz ve hızlı çalışan ödeme sistemleri, ödemelerinizi daha kısa sürede almanızı sağlayacaktır.

3. Ödemelerinizi uzun vadeye yayın.

Nakit krizi esnasında sermaye üzerindeki baskı azaldıkça kriz etkileri daha az hissedilecektir. Bu doğrultuda ödeme zamanlarının verimli yönetilmesi gerekir. Yapacağınız ödemelerin uzun vadeye yayılması ile sermayenizin üzerindeki baskı azalacaktır ancak tahmin edersiniz ki bu her satıcının kabul edeceği bir durum değil. Bu sebeple, satıcılarınız ile ilişkilerinizi iyi tutmalı ve kriz zamanlarında orta yolu bulmak için iletişiminizi koparmamalısınız.

4. Borçlanmayı gözden geçirin.

Bir şirkette nakit krizi, dışarı harcanan nakitin içeri giren nakitten daha fazla olduğu durumlarda ortaya çıkar. Bu krizi çözmek için şirkete nakit girişinin bir yolunu bulmak gerekir. Bazı durumlarda nakit avans veya kredi çekmek bu durumu çözebilir ancak borç altına girmeden önce bütün seçeneklerin iyice tahlil edildiğinden emin olmalısınız. Aksi takdirde borçlanmak, içinde bulunduğunuz durum için geçici bir yara bandı olmaktan öteye geçemeyecek ve yakın gelecekte daha büyük nakit sıkıntıları yaşamanıza sebep olacaktır.

5. Yatırım sermayenizi arttırın.

Sermayenizi hızlı bir şekilde arttırmak için kullanabileceğiniz bir diğer yöntem ise hisse senedi satmaktır. Buna karar vermeden önce işletmenizin bir parçasını gerçekten satmayı göze alıyor musunuz, hangi türde bir yatırımcıyla anlaşmak istiyorsunuz, bunları dikkatlice gözden geçirmelisiniz. Bir nakit krizi durumunun şirketinizin geleceği için mantıksız kararlar aldırmasına izin vermemelisiniz.

6. Masraflarınızı azaltın.

Masraflarınız konusunda oldukça hassas olmalısınız. Harcamalarınızı yönetirken, şirketinizin gelişimine katkı sağlamayan bütün masrafları elemeli, geriye kalan masrafları da öncelik sırasına koymalısınız. İyi bir finans yönetimi, yapılan her harcama irdelenmeden var olmayacaktır.

7. Gerekli görmediğiniz mal varlıklarını nakde çevirin.

Bir nakit krizi durumunda, şirketinize ait gerekli görmediğiniz mal varlıklarını satışa çıkarabilirsiniz. Bu yöntem her ne kadar geçici bir yöntem olsa da şirketinizin nakit akışını hızlandırabilmek adına oldukça pratik ve verimli bir yöntem.

Girişimciler nakit krizi konusundaki en büyük destekçileri yatırımcılardır. Doğru stratejiler ile yatırım süreçlerini planlayan ve yatırımcı ilişkilerini güçlendiren girişimciler, doğru zamanda gerçekleştirdiği yatırım turları ile hayatta kalma ve büyüme konusunda daha başarılı oluyor. helo! olarak, girişimcilerin yatırım süreçlerinde ihtiyaç duyabileceği tüm destek mekanizmalarını girişimcilere sunuyoruz. Detaylar için hey@helo.land üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

--

--

helo!

We are a multi-functional platform geared up to empower entrepreneurs, foster businesses, and unite people in the entrepreneurship ecosystem! 🚀