Oyun Uygulaması Geliştirmek İçin Tüm Bilmeniz Gerekenler

helo!
3 min readMar 31, 2022

2020 yılı itibariyle oyun pazarı dünya üzerinde 159 milyar dolara ulaştı. 2024 yılında da toplam 220 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Türkiye’de ise 880 milyon dolarlık bir paydan bahsediliyor. Türk oyun girişimi Dream Games’in unicorn olması, Türkiye’nin ilk unicornu olan Peak Games’in ise 2020’de ABD’nin önde gelen oyun şirketlerinden birisi olan Zynga tarafından 1.8 milyar dolara satın alınması ise Türkiye’deki oyun girişimlerine olan ilginin hızlanarak artmasını sağladı. Dolayısıyla hızla büyüyen bu sektöre yatırımcılar da sessiz kalmıyor. Oyun sektörü günümüzde en çok yatırım alan sektörlerden biri haline geldikçe oyun uygulaması girişimleri de çokça tercih ediliyor. Aynı zamanda oyun kullanıcıları oyun pazarında kritik bir öneme işaret ediyor.

Pazarda en büyük paya sahip oyun uygulamaları, tüketicilerin kendilerini alıkoyamadıkları ve sürekli geliştirdikleri bir alışkanlığa sahip olmalarıyla tanınıyor. Dolayısıyla böyle bir girişim tasarlamak rekabetin üst düzey olduğu pazarda büyük bir avantaj.

Siz de bu tarz bir uygulama geliştirmek istiyorsanız sizin için hazırladığımız bu rehbere göz atabilirsiniz.

Adım Adım Oyun Uygulamanızı Tasarlamak

Öncelikle girişiminiz için mobil uygulama tiplerinden hangisine karar vereceğinizi seçmekle başlayabilirsiniz. Uygulama türlerini 4 kategoride toplayabiliriz.

  1. Puzzle ve Kelime Oyunları
  2. Gündelik Oyunlar
  3. Strateji Oyunları
  4. Atari Oyunları

Kategoriyi zihninizde netleştirdikten sonra yol haritanızı çizmeye başlayabilirsiniz. Fikrinizin gelişmesiyle kendinizi oyuncu yerine koyarak empati yapabilirsiniz. “Oyununuz hangi motivasyonlara odaklı olmalı? Oyuncular sürdürülebilir oynama faaliyetini nasıl geliştirir? Oyununuzun gelişim çizgisi nasıl işliyor? Oyun gerekli finansmanı nasıl bir stratejiyle sağlayabilir?” gibi sorular sormak faydalı olabilir.

Diyelim ki bu tasarımı yaptınız, şimdi kullanıcı kazanamınızı sağlamak için hedef kitlenizi belirleme zamanı. Gerek yaş grubu gerekse de cinsiyet gibi demografik analizler gerekse de tamamen kullanıcıların alışkanlıklarına yönelik bir pazar analizi yapmak önemli. Aynı zamanda girişiminizi ilk safhada çok kompleks bir şekilde tasarlamak hem sizi hem de kullanıcıları kötü etkileyebilir. Basit bir mantığa sahip ve geliştirmeye uygun bir oyun çoğu zaman kazandırır. Önemli olan oyunu önizlemek, başlangıçtaki kitleden geri bildirimleri alıp geliştirmeye odaklanmaktır. Bu noktada tasarladığınız oyunun kendisini anlatmasına izin vermek yeterli olacaktır. Tasarımınızın hikayenizle de örtüşen bir yapıda olması kullanıcıların içine dahil olmasını kolaylaştırabilir. Oyuncunun ilgisini yüksek tutmak için sıkıcı yönergelerden çok, aktif bir şekilde görev alabilmesi oyununuzun sürekliliği için önemli. Oyununuzun satın alma işlemlerinde ısrarcı ve bunaltıcı olmasından çok içeriğe gömülmüş bir reklam stratejisi kullanıcıları yormanızı engelleyecektir.

Oyununuzun hangi platforma yönelik olacağı da yapmanız gereken seçimler arasında. iOS ya da Android ile ilgili birçok avantaj ve dezavantajdan bahsedilebilir. Ancak girişimciler için popüler olan Android, rekabetin daha az olduğu bir platformdur. Aynı zamanda Android için yıllık ücret ödemeden oyununuzu yayınlamanız sizi finansal olarak rahatlatacaktır.

Bütçenin Önemi

Konu bütçeye geldiğinde bir girişim için finansman göz ardı edilemeyecek bir detaydır.

Peki bir oyun geliştirmek ne kadar maliyete sebep olur? Bu konuda net bir bütçe belirlemek mümkün değil. Çünkü ne tür bir oyun yapmak istediğiniz, hangi platformlar için geliştirdiğiniz ve nerede yaptığınız gibi birçok faktöre bağlı olarak büyük ölçüde ihtiyacınız olan bütçe de değişecektir.

Ancak genel olarak bakılırsa mobil oyun uygulaması geliştirmeniz için ortalama bütçe 20 bin dolar ile 50 bin dolar arasındadır. Karmaşık uygulamaların maliyeti ise genellikle 70 bin doların üzerindedir. Ancak bu sektörde bir üst sınırdan bahsedilemez. Bazı oyun uygulamalarının 100 milyon dolara geliştirildiğini bile söyleyebiliriz.

Bu yazıda oyun sektöründe bir girişim kurmanız için çeşitli ipuçlarına yer verdik, bunun dışında birçok stratejiden de bahsedilebilir. Aynı zamanda sektör çok açık ve fırsatlarla dolu. Dolayısıyla birçok yenilikçi fikirleler ile tasarladığınız oyununuzu yılın en çok oynananları listesinde görmeniz hiç de imkansız değil!

helo! olarak, fikir aşamasından exit’a kadar girişimcilerin yol arkadaşı oluyor ve girişimlerin ihtiyaçlarına yönelik destek mekanizmaları oluşturuyoruz. Siz de girişiminizi hayata geçirirken girişimcilere sağladığımız destek mekanizmalarından faydalanmak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz 👉 https://helo.land/contact/

--

--

helo!

We are a multi-functional platform geared up to empower entrepreneurs, foster businesses, and unite people in the entrepreneurship ecosystem! 🚀