survivalpath Yatırımcının Yolculuğu: Tunç Berkman — Kurumsal Yöneticilikten Melek Yatırımcılığa

helo!
3 min readMar 14, 2022

--

survivalpath Yatırımcının Yolculuğu serisindeki ilk konuğumuz kurumsal yöneticilikten melek yatırımcılığa giden hikayesi ile Tunç Berkman oldu. Detayları incelemek ve yayın videosunu izlemek için 👇

survivalpath by helo! | Yatırımcının Yolculuğu: Tunç Berkman — Kurumsal Yöneticilikten Melek Yatırımcılığa

Batuhan Gür’ün modere ettiği canlı yayınımızı sizler için derledik. 👇

Tunç Berkman kimdir?

“Üniversite hayatıma burslu olarak gittiğim Syracuse Üniversitesi inşaat mühendisliği ile başladım sonrasında ekonomi bölümünden mezun oldum. Sonrasında MBA için Babson Koleji’ni tercih ettim. Babam 78 yaşında yeni emekli oldu, onun hayatından gördüğüm kadarıyla sürekli kendi işimi yapmam gerektiğini düşündüm. 1998–2000 yıllarında New York’ta idim. İnternet teknolojileri daha yeni başlamışken 8 aylık bir teknik sertifika kursuna gittim.

Babam Koç Grubu’nun çalışanıyken Ali Koç ile tanıştım. O sırada Türk Telekom’a yatırım yapmak istiyorlardı, benden bazı analizler istedi. Türkiye’ye bedelli askerlik için geldiğim dönemde tekrardan görüştük ve Koç Grup’ta çalışmaya başladım. 2002 yılında Türkiye’nin ilk veri pazarlama şirketini kurduk, ancak tam istediğimiz gibi gitmedi bazı entegrasyonlarda sorunlar yaşadık. Sonrasında Arçelik’te grup yöneticisi oldum.

Gelen bir teklif ile Avea’ya geçiş yaptım.Medya tarafını da merak ettiğim için daha sonra yeni kurulan bir medya ajansına geçiş yaptım. Çay ithal eden Chado’nun ortağı oldum. 2013 yılında kendi ajansım olan One Digital’i kurdum. Sonrasında Vestel’den bir teklif aldım ve 6 yıl boyunca orada devam ettim. Sonrasında kendi işlerimi yapmak için ayrıldım ve Happy Education Academy’i kurduk.”

Chado’ya yatırım yapmak kararını nasıl verdiniz?

“O zamanlar yatırım yapmak istiyordum farklı fırsatlar olmuştu, değerlendirememiştim. Burak sayesinde Türkiye’nin ilk lisanslı melek yatırımcılarından biri oldum. Barış’ın motivasyonu ve enerji sebebiyle ek olarak diğer yatırım fırsatlarını kaçırdığım için yatırım yaptım. Türkiye’de çay çok tüketilen bir içecek ama yalnızca türk çayı tüketiliyordu. Barış ile birlikte çay konusunda potansiyel gördüm.”

Melek yatırımcılık konusunda ne gibi düzenlemeler yapılması gerektiğini düşünüyorsunuz?

“Melek yatırımcılık lisansının regülasyon tarafı net değil. Okumak ve gelişmeleri takip etmek zor. Melek yatırımcılığın bir dernek ya da federasyonu yok. Gelişmelerin, bilgilendirmelerin yapılacağı bir çatı olması lazım. Bu kısımda profesyonelleşmeye ve bir yapı altında toplamaya ihtiyaç olduğunu düşünüyorum.”

Bir girişime yatırım yapmaya karar verirken kriterleriniz nelerdir?

“En önemli unsur bence girişimin başındaki kişi. Bence tek kişi olmaması lazım, her şey onun etrafında döndüğü zaman sıkıntı oluyor. İyi bir takım ya da ortaklar olmalı. İkinci unsur ise fikir. ‘Girişimin büyüme potansiyeli var mı?’ gibi sorularla en kritik unsurlar bence bunlar. Ben küçük bir yatırımcıyım, riske attığım yüzde %5-%10 oluyor. Risk algımı buna göre belirliyorum.”

Aktif 6 yatırımınız olduğundan bahsetmiştiniz buradaki sayıyı kaça çıkarmayı hedefliyorsunuz?

“Sayı hedefim yok ama şu anda bahsettiğim %5-%10’luk limitimi doldurmuş gibiyim. Geriye dönüp baktığımda Chado ve Mobilexpress 10 yılını büyüyüp markalaşarak tamamladılar. Parasal anlamda baktığımda çok başarılı değilim ama 10 yaşına kadar belli iş modelleriyle devam ediyorlar. Diğerleri çok yeni daha, şimdilik fena gitmiyorlar. Yeni bir fırsatta ekip ve iş fikri iyiyse, bütçe de beni rahatsız etmeyecekse değerlendirebilirim. Ama şu anki odaklandığım hedef eski yatırımlarımı exit edebilmek yeni yatırımlarımın da büyümesine yardımcı olmak.

Girişimlere nasıl ulaşıyorsunuz?

Sizin yayınınız gibi platformda konuşma yaptıktan sonra birileri ulaşıyor. LinkedIn’den yaptığım paylaşımlardan dolayı ulaşanlar oluyor. Konferanslardan sonra ulaşanlar oluyor. Ama genelde birileri aracılığıyla gerçekleşiyor. Ben herkese, öğrencilere bile cevap vermeye çalışıyorum. Gençlerin de motivasyonunu sağlamak için geri dönmeye çalışıyorum.”

Yatırım fonlarına bakış açınız nasıl?

“Bence başarılı bir sürü fon var. Başarılı 8–10 fon aklıma geliyor. Burada aslında hepsi genel trendlerle ilerliyorlar. Onlar da başkasının parasını değerlendirdiği için daha sağlam adım atmaya çalışıyorlar. Yapay zeka, e-ticaret, dijital sağlık sektörü daha popüler. Onlar için konvansiyonel iş modelleri biraz daha geri planda kalıyor. Ekosistemin daha da büyümesi lazım. ”

Tunç Berkman’a değerli katılımı için teşekkür ederiz. helo! olarak yatırımcıların yatırımcılık yolculukları ile sizleri bir araya getirmeye devam edeceğiz. 🚀

--

--

helo!
helo!

Written by helo!

We are a multi-functional platform geared up to empower entrepreneurs, foster businesses, and unite people in the entrepreneurship ecosystem! 🚀

No responses yet